Culorile

In amenajarea locuintei tale alegerea culorilor reprezinta o parte destul de dificila. Culoarea da spatiului propria lui personalitate,  inducand o anumita stare de spirit ce poate sa accentueze sau sa estompeze formele.

Sa vorbim putin despre semnificatia culorilor.

Nu exista culori urate, numai raporturi cromatice gresite.
Atunci când decoram o zonă – culorile complementare, şi variaţiile acestora, ar trebui să fie amintite şi combinate cu culoarea principala, prin canapele, obiecte decorative, tabouri sau printuri, etc.

Violet

Meaning, symbolism and psychology of color: All About the Color purple

Calmant pentru corp şi minte, bun pentru meditaţie şi rugăciune, purificator. Violetul este o culoare care stimuleaza si incurajeaza luciditatea, cugetarea si echilibrul pe toate planurile,  stimuleaza ideile si creativitarea. Conform principiilor Feng Shui, culoarea violet este culoarea bogatiei si a abundentei. Violetul nu este o culoare care trebuie sa fie dominanta, ci sa fie „imprastiata” prin casa cu ajutorul accesoriilor sau a anumitor parti de mobilier.

Albastru

Blue bar with blue from dark to light to illustrate the article "All About the Color BLUE"

Calmant, relaxant, vindecator, comunicativ, stimuleaza creativitatea. Albastrul face sa creasca capacitatea de aparare imunitara si faciliteaza foarte mult regenerarea celulara. Indeamna la calm si reverie, predispune la concentrare si liniste interioara, confera seriozitate. Albastrul deschis sugereaza setea de cunoastere, dar si nevoia de odihna si relaxare. Albastrul inchis adauga spiritualitate si intuitie.  Relaxeaza si improspateaza si aduce sentimente de siguranta. In exces, conduce la depresie.

Verde

Green bar with green from dark to light to illustrate the article All About the Color Green

Aduce echilibru, armonie şi încurajează toleranţa şi înţelegerea. Verdele conţine energia puternica a naturii. Verdele este culoarea naturii, a fertilitatatii, a vietii. Iarba verde este cea mai odihnitoare culoare. Verdele simbolizeaza respectul de sine si starea de bine si favorizeaza procesul de invatare. Verdele este o culoare sigura, dacă nu ştiţi ce culoare sa folositi, verdele este solutia. Culoarea sperantei si a castigului financiar.  Este un balsam pentru suflet si corp, iar cei care au probleme de acceptare a unor situatii sau persoane in viata lor au nevoie de aceasta culoare. Aceasta culoare ofera senzatia de libertate si sentimentul ca poti depasi orice obstacol, ca nimic nu-ti mai poate sta in cale.

Galben

A bar showing a range from light yellow to deep yellow to illustrate the article "Meaning, symbolism and psychology of color: All About the Color Yellow"

Este culoarea bucuriei si a fericirii. Stimuleaza activitatea mentala, promovează sentimentul de încredere, bun pentru spatiul de studiu, deoarece ne ajută să rămânem in alertă. Galbenul aduce energie creatoare şi intelectuala, este culoarea  caracteristica tipului activ, expansiv, investigativ si cu un nivel ridicat de aspiratie.

Portocaliu

Meaning, symbolism and psychology of color: All About the Color orange

Portocaliul este culoarea distractiei şi a sociabilitatii, este o culoare de putere. Acesta este una dintre culorile de vindecare.  Creşte pofta de mâncare, stimulează creativitatea si entuziasmul, are un efect cald si energizant. Aduce vitalitate si rezistenta. Oamenii cărora le place portocaliu sunt, de obicei, grijulii şi sinceri.  Curiozitatea este o caracteristică a acestei culori, dorinta de a explorara lucruri noi.

Rosu

Meaning, symbolism and psychology of color: All About the Color red

Rosu este cea mai caldă dintre toate culorile. Rosu este culoarea extravertiţilor,  culoarea pasiunii si a dorintei. În China, roşu este culoarea prosperitatii şi a bucuriei. Rosu atrage atentia, focalizeaza privirea, este o culoare stimulanta, energica.

Maro

Meaning, symbolism and psychology of color: All About the Color brown

Este culoarea pământului şi este asociata cu toate lucrurile naturale sau organice. Comunica sinceritate, putere, maturitate, naturalete, ofera soliditate,  incredere si ajuta la crearea unei atmosfere neutre, confortabile si primitoare.

Gri

Gri este culoarea intelectului, cunoştinţelor, şi a înţelepciunii. Acesta este perceput ca fiind de lungă durată, clasic, şi de multe ori ca elegant sau rafinat. Este o culoare demna, conservatoare şi impune autoritate. Fiind o culoare neutra este folosita foarte des pentru fundal.

Alb

Culoarea alb reprezinta de fapt o nonculoare si exprima puritate, prospetime, impacare, liniste, inocenta, curatenie, sobrietate, curatenie, neutralitate.

Negru

Negru este o culoare autoritară şi puternica,  evoca emotii puternice, prea mult poate fi copleşitor. Negru reprezintă o lipsă de culoare, primordială un gol. Ea anunta dorinta de singuratate, independenta, neimplicare si mai ales, perioade de criza morala. Negrul da impresia de greutate, adancime si poate fii deprimant daca devine culoare predominata.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Tonurile unei culori sunt drumul pe care o culoare il poate parcurge catre negru sau alb. Nuantele unei culori sunt obtinute prin virarea unei culori catre o alta culoare. Atat tonurile cat si nuantele unei culori sunt nelimitate ca si numar iar combinatiile sunt de ordinul milioanelor.

Pentru a obtine o armonie cromatica e necesar sa cunoastem particularitatea  fiecarui tip de contrast, sa utilizam schemele cromatice descoperite de specialisti sau pur si simplu sa ne urmam propriul simt artistic.

Un contrast cromatic clar apare întodeauna cand pe o suprafata exista minimum 2 culori suficient de diferite între ele pentru a putea fi comparate. Cu cat distanta între ele este mai mare, cu atat efectul este mai puternic, iar cand distanta ajunge la maximum, între cele două culori se stabileste o relatie de polaritate-o opoziţie cromatică.  Contrastele afectează simultan tenta, luminozitatea si saturatia culorilor.

Interacţiunea culorilor generează în principal două feluri de relaţii cromatice:

  • Relaţii de contrast (de distanţare sau chiar de opoziţie cromatică)
  • Relaţii de asimilare (de apropiere, de nivelare cromatică)

Contrastele cromatice, asa cum au fost dezvaluite de catre Itten, sunt urmatoarele:

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

CULORILE IN STILUL DE AMENAJARE

Stilul contemporan

Paleta coloristica folosita in stilul contemporan este una neutra. Acest fapt permite ca obiectele sa iasa in evidenta.  Peretii albi sunt predominanti  intr-o casa decorata in stil contemporan. Prin folosirea de culori la piesele de mobilier sau accesorii, poti crea un efect dramatic in combinatie cu nuantele neutre ale peretilor. Pentru o nota dramatica, se vor folosi accente de culoare cum ar fi rosu, galben, portocaliu sau albastru.

Stilul eclectic

Stilul ecletic combina perioade, stiluri si culturi pentru a crea o casa care sa reflecte personalitatea ta. Stilul eclectic presupune imaginatie, contraste neasteptate si surprize incantatoare.  Nu exista niste reguli stricte pentru a decora in stilul eclectic si acest stil nu implica doar aruncarea de piese de mobilier din perioade diferite pur si simplu. Paleta coloristica poate fi variata, dar ca o regula generala, culorile neutre sunt importante. Culorile perfecte sunt alb, crem, gri, negru si maro.

Contrastul este un element important pentru culorile si materialele folosite in stilul eclectic. Cand combini diferite finisaje, maresti senzatia de eclectic.

Stilul minimalist

Pornind de la sintagma arhitectului Ludwig Mies van der Rede, “mai putin este de fapt mai mult”, premisele minimalismului au ramas pana azi, simplitatea, liniile clare si eliberarea spatiului. Prin minimalism se intelege renuntarea la obiectele inutile si excesul de accesorii, rezultand un spatiu aerisit si relaxant.  Mobilierul minimalist nu se mai desfasoara pe verticala, ci pe orizontala, inaltimile fiind reduse. Culorile specifice minimalismului tind sa fie neutre, printre preferate se numara bejul, albul si griul, insa designerii au reinterpretat acest stil si abordeaza culori puternice sau metalice alese in asa fel incat sa se armonizeze subtil cu obiectele de mobilier si sa creeze iluzia unui spatiu vast, chiar daca e vorba de o camera mica.

Stilul Art Deco

Stilul Art Deco incorporeaza multe contraste, cum ar fi crom si albastru cobalt, cristal si negrul fierului forjat. Forme simple si curate impreuna cu linii elegante. Daca doresti sa imprimi un stil Art Deco casei tale, foloseste metal, piele,  stiluri din imperiile coloniale sau Orient. Principalele elemente ale Art Deco sunt formele geometrice simetrice. Materiale artificiale, otel, aluminiu, lemn si piele cu motive tipice stilului Art Deco.